СТРАВИ ЯК СИМВОЛ (З ІСТОРІЇ СТАНОВЛЕННЯ СИСТЕМИ ХАРЧУВАННЯ СЕРЕДНЬОЇ НАДДНІПРЯНЩИНИ)
Main Article Content
Abstract
У запропонованій статті проаналізовано одну зі складових системи харчування жителів Середньої Наддніпрянщини – вживання обрядових страв, їх міфологізація. Становлення страв як символів складалося століттями на території середньої течії Дніпра, а також мало тут свої особливості, що пояснюється близькістю до Степу, дотриманням козацьких традицій та звичаїв. На жаль, сьогодні символічність страв поступово відходить у забуття. У процесі інтеграції у європейський цивілізаційний простір ця тенденція може прискоритися. Тому варто повертатися до витоків становлення української національної кухні, вживання обрядових страв календарних і родинних свят.
Підготовлений матеріал дає нам змогу розглянути життя мешканців Середньої Наддніпрянщини із позицій повсякденної історії, землі, жителі якої в історичній ретроспективі стояли біля витоків творення українського етносу, державотворчих проц есів, зародження і еволюції українського козацтва, національно-визвольного руху.
Article Details
References
Боплан Г.Л. де. Опису України. – К.: Наукова думка, 1990. – 256 с.
Маркевич Н. Обычаи, поверья, кухня и напитки малороссиян / Н.Маркевич. – К.: Титпография И. и А. Давыденко, 1860. – 280 с.
Потебня А. А. О мифическом значении некоторых обрядов иповерий / А.А.Потебня. – М.: Университетская библиотека, 1865. – 102 с.
Калиновский Г. Описание свадебных украинских простонародных обрядов / Г. Калиновский. – СПб: Типография Х.В.Клена, 1877. – 108 с.
Ящуржинский Х. Остатки языческих обрядов, сохранившиеся в малорусском погребении / Х. Ящуржинский // Киевская старина. – 1890. – № 1-3. – С.130-132.
Ящуржинский Х. Поверья и обрядность родин и хрестин
/ Х.Ящуржинский // Киевская старина – 1893. – № 7. – С.74-83.
Здоровега Н.І. Нариси народної весільної обрядовості на Україні / Н.І.Здоровега. – К.: Наукова думка, 1977. – 159 с.
Воропай О. Звичаї нашого народу / О. Воропай. – К.: Оберіг, 1993. – 282 с.
Скуратівський В.Т. Український народний календар / В.Т.Скуратівський. – К.: Мистецтво, 1992. – 208 с.
Скуратівський В. Т. Український рік / В. Т. Скуратівський. – К.: Веселка, 1996. – 238 с.
Артюх Л. Ф. Українська народна кулінарія : Історико-етнографічне дослідження / Л. Ф. Артюх. – К.: Наукова думка, 1977. –155 с.
Конвой В. [Ел. ресурс]. – Код доступу: ukrpatriot.info/ trudova_obryadovist.htm
Давньоруський літопис. – К., Наукова думка, 1990. – 138 с.
Котляревський І.П. Енеїда / І.П.Котляревський. – К.: Дніпро, 1966. – 429 с.