ВІТАЛЬНА ТРАВМА ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУГЕНОЦИДУ: ІСТОРИКО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ «НЕТРАДИЦІЙНОГО» ХАРЧУВАННЯ УКРАЇНЦІВ
Main Article Content
Abstract
хто пережив Голодомор) з метою узагальнення інформації про «нетрадиційне» харчування українців у 1932–
1933 рр. Доведено, що у роки Голодомору-геноциду відбулася руйнація традиційного харчування українців, які змушені були харчуватися сурогатами, листям, жолудями,
бур’янами, гнилою городиною, лушпинням, різними тваринами (птахами, жабами, котами, собаками), а також
дохлими тваринами. Споживання таких «продуктів» викликало найтяжчі шлункові захворювання і навіть смертельні отруєння. Від голоду в українців ставалися психічні розлади, затьмарювалася свідомість, порушувалося
мислення, воля, пам’ять; змінювалася поведінка.
Article Details
References
Бондаренко М. Україна – 1933: кулінарна книга. Пам’ять
людська. Друге видання, перероблене та доповнене. Суми
: ПВП «Видавничий будинок “Еллада”», 2018. 248 с.
Брайченко О. Культура харчування українців у 1920–
-х рр.: тенденції та зміни. Етнічна історія народів
Європи : збірник наукових праць. Вип. 53. Київ, 2017.
С. 107–114.
Вавринчук М. П., Маркова С. В. Боротьба подільських
селян за виживання: «їдло» селянської родини у роки
геноциду. Голодомор 1932–1933 років на Хмельниччині
: причини і наслідки. Хмельницький, 2008. С. 115–127.
Капустян Г. Голод і селянська ментальність. Голодгеноцид 1933 року в Україні : історико-політологічний
аналіз соціально-демографічних та моральнопсихологічних наслідків. Міжнародна науковотеоретична конференція. Київ; Нью-Йорк, 2000. С.
–190.
Коцур Ю. Харчування населення Роменщини на початку
-х років ХХ століття. Етнічна історія народів Європи
: збірник наукових праць. Вип. 34. Київ, 2011. С. 55–64.
Медведчук Г. Народна їжа подолян. Хмельницький,
131 с.
Різників О. Їдло 33-го Словник голодомору. Одеса :
Вид-во «Юридична література», 2003. 164 с.
Стасюк О. Харчування та замінники їжі українського
селянства на поч. 30-х років ХХ ст. Етнічна історія
народів Європи : збірник наукових праць. Вип. 21. Київ,
С. 97–102.
Маркова С. В. Суспільно-політичні зміни в українському
селі у контексті формування комуністичної системи
(1917–1933 рр.) : дис. … д-ра іст. наук : 07.00.01 /
Кам’янець-Подільський національний університет імені
Івана Огієнка. Кам’янець-Подільський, 2015. 534 с.
Голодомори в Україні : Одеська область (1921–1923,
–1933, 1946–1947 рр.). Спогади, документи,
дослідження / авт. та упорядн. Л. Г. Білоусова, О.
М. Барановська, Т. Є. Волкова, Г. Л. Малінова, Г. М.
Паніван, В. В. Харковенко. Одеса : Чорноморʼя, 2005.
с.
Державний архів Хмельницької області. Ф. П. Оп. 1.
Спр. 91. Арк. 59.
Кияни – свідки Голодомору / упор. та заг. ред. Р. Круцик.
Київ, 2009. 416 с.
Свідчення очевидців Голодомору 1932–1933 років :
Хмельницька область / упор. Парандій В. Хмельницький
: Хмельницький інститут МАУП, 2008. 44 с.
Врятована пам’ять. Голодомор 1932–33 років на
Луганщині : свідчення очевидців. Т. 1 / упор. Магрицька
І. Луганськ : Промдрук, 2008. 464 с.
Державний архів Хмельницької області. Ф. П.-187. Оп.
Спр. 78. Арк. 29.
Скорик М. Т. Україномор. Київ : КИТ, 2018. 160 с.
Шульга І. Голод на Поділлі (до 60-річчя голодомору
р.). Вінниця : Континент, 1993. 220 с.
Державний архів Хмельницької області. Ф. П. 433. Оп.
Спр. 120. 65 арк.
Конквест Р. Жнива скорботи: Радянська колективізація
і голодомор : перекл. з англ. Київ : Либідь, 1993. 384 с.
Стасюк О. Геноцид українців: деформація народної
культури. Київ : Видавничий дім «Стилос», 2008. 224 с.
Слободян Л. Морально-психологічні наслідки
Голодомору 1932–1933 рр. Наукові записки Міжнародної
асоціації україністів. Випуск 6. Київ, 2013. С. 137–148.