"Хлібна політика" радянської влади в Україні у 1920-х рр. - Сокирська, В. В. (Ukrainian Peasant, 2014)
Досліджено радянську політику хлібозаготівель в Україні у першій половині 1920-х рр. Основним методом заготівель сільськогосподарських продуктів став державний примус та перехід до державної хлібної монополії. Потреба радянської влади в коштах, зобов’язання по міжнародних договорах та намагання зламати опір українського селянства спонукали радянське державно-партійне керівництво перетворити потребу України в продуктах харчування в перманентний процес.