Evolution of the short-term agricultural credit system in the second half of the 19th to the early 20th century - Nykytenko, Viktoriia (Ukrainian Peasant, 2024)
Анотація. Мета – з’ясувати умови виникнення та організаційно-правові засади системи короткотермінового сільськогосподарського кредитування, виділити основні етапи еволюції цієї системи, охарактеризувати переваги та недоліки найпоширеніших на території Наддніпрянщини видів короткотермінового сільськогосподарського кредитування, проаналізувати пропозиції, зауваження, аргументи та проєкти діячів Наддніпрянської України щодо удосконалення системи короткотермінового кредитування в Російській імперії у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Наукова новизна. На основі залучених джерел і застосування актуальних методологічних підходів проаналізовано основні зміни та тенденції, що відбувалися у системі короткотермінового сільськогосподарського кредитування з моменту зародження системи короткотермінового сільськогосподарського кредиту в Російській імперії до початку ХХ ст. Проаналізовано важливі етапи розвитку системи кредитування, а також взаємодію між різними суб’єктами цього процесу, враховуючи економічні та соціокультурні виклики того часу. Результати дослідження сприяють кращому розумінню еволюції фінансової підтримки сільського господарства та її впливу на розвиток аграрного сектора протягом розглянутого історичного періоду. Висновки. До 1880-х рр. на теренах Наддніпрянщини не існувало системи дрібного кредитування для вирішення поточних потреб сільського господарства. Водночас ряд обставин об’єктивно свідчать, що меліоративний, вексельний, під заставу товарів, авансовий кредити були вкрай необхідні сільським господарям. Іпотечний кредит не міг достатньою мірою задовольнити потреби господарів, бо йшов в основному на придбання землі, в кращому випадку, а то й просто на споживчі цілі, не приносячи ніяких покращень, до того ж сприяв переходу коштів із землеробської в неземельні сфери. Відкриття доступу до короткотермінового кредиту забезпечило нормальне функціонування для багатьох господарств. Розглянувши історичний шлях становлення соло-вексельного кредиту, зауважимо, що соло-вексельний кредит був надзвичайно зниженим, порівняно зі звичайним вексельним кредитом, поступаючись йому лише складнішою процедурою оформлення позик. У результаті цього користування ним виявилося ускладненим для землевласників, які ще не перебудували своє господарство відповідно до нових умов, а з іншого боку, господарям-підприємцям вигідніше було звернутися до інших форм кредиту.