Розкуркулення за третьою категорією - Романець, Н. Р. (Ukrainian Peasant, 2014)
Досліджено репресивні заходи влади, спрямовані проти куркулів третьої категорії, що здійснювалися в українському селі під час суцільної колективізації протягом 1930 – 1931 рр. На основі аналізу архівних документів, що вперше введено до наукового обігу, висвітлено формування куркульських висілків. Показано, що куркульські висілки стали своєрідними селянськими резерваціями з непридатними для життя умовами.