Проблема федералізму у вітчизняній ліберальній думці другої половини XIX - початку XX століття - Мойсієнко, В. М. (Ukrainian Peasant, 2014)
Проаналізовано напрями пошуку оптимальної форми державного устрою в концепціях представників ліберальної думки другої половини ХІХ – поч. ХХ ст. Увагу зосереджено на пріоритетах федеративної форми державного устрою, її особливостях, які були окреслені в працях М. Драгоманова, М. Палієнка, М. Грушевського. Автор вказує на можливість використання концептуальних положень представників ліберальної думки у процесі реформування державного устрою в сучасній Україні.