Власність на землю як фактор розвитку громадянського суспільства (на прикладі українського села початку XX ст.) - Маркова, С. В. (Ukrainian Peasant, 2014)
Проаналізовано взаємозв’язки між формою володіння землею та особливостями землекористування, з одного боку, і характером суспільно-політичної самоорганізації сільського населення, з іншого. Як фактичний матеріал використовуються обставини еволюції українського села напередодні революційної доби. Виявлено напрям та динаміку змін відносин земельного господарювання та відповідно специфіку ствердження і функціонування елементів українського громадянського суспільства.